Expedition Expedition Navigation Software

You are not logged in. Would you like to login or register?

Technical Q&A » Compass Readings > 9000 » 1/21/2020 5:10 am

unplugged
Replies: 2

Go to post

A friend sent me a screen shot of an optimization.
TwdM, Set Drift etc..  all had readings > 9000

Any idea what would cause this?

Technical Q&A » AIS MOB » 11/02/2019 5:41 am

unplugged
Replies: 21

Go to post

"Did you add \r\n control characters at the end of the NMEA stream?"

I am just cutting and pasting into the "Command Box" in the Network Instrument box and hitting send.  Not sure how I would add a \r\n to the stream.

​But I just ran into other weirdness.  On my desktop it chops off everything after the 25th character.
Won't let me type anything longer than that.  On my laptop I have no such restrictions and it lets me enter the complete sentence.  Doesn't seem to do anything but it does let me enter the full sentence.  I am connected to the instrument network via UDP in case that has anything to do with it.  Are there any filters I need to turn on/off ?

 

Technical Q&A » AIS MOB » 11/01/2019 10:12 am

unplugged
Replies: 21

Go to post

From POST # 1.

!AIVDM,1,1,,A,>>O5`4tlt:1@E=@,2*15
!AIVDM,1,1,,B,>>O5`4tlt:1@E=@,2*16

and I also tested with these.

!AIVDM,1,1,,A,1>O5liPv1<wqpsrM65m5KTL800S5,0*11
!AIVDM,1,1,,A,>>O5liPlt:1@E=@,2*60

 

Technical Q&A » AIS MOB » 10/31/2019 6:37 am

unplugged
Replies: 21

Go to post

In all my tests I have only gotten a response if I direct connect to the NMEA WiFI server with a telnet client and inject the commands that way.  If I do that then the MFD will beep and display a MOB alert.  Exp doesn't show anything.  I found some other test sentences online and with those I get coord. displayed of the MOB on the MFD.  But nothing in EXP.  
The DY AIS hardware also has a way to inject a NMEA sentences and that doesn't do anything either.
But when I triggered a real MOB beacon with a test, I did get the popup in EXP but nothing on the MFD.  
And nothing showed in Navionics even though it was displaying other AIS targets.  Confusing.  

Technical Q&A » AIS MOB » 10/26/2019 9:04 am

unplugged
Replies: 21

Go to post

ATM I am too far from any other boats to see AIS data but when I tested it last week near the water I was able to see AIS targets and my MOB beacon when I triggered a test.  So I know all of that works but just unable to inject a NMEA command.  
I had the idea to use a telnet client to connect to the IP / Port.  It immediately streamed the NMEA data.  I then sent one of the MOB sentences via this same client and the RayMarine instrument immediatly started beeping with a MOB alert but with no coordinates.  Which would also explain why no alert popped up on EXP as it had no location to place it.  How does one add MOB coordinates to a MOB sentence? 

Technical Q&A » AIS MOB » 10/25/2019 6:58 pm

unplugged
Replies: 21

Go to post

I have a mini test network setup at my home.  Interconnected mix of NMEA2K + STng.  GPS, Digital Yacht AIT2K (AIS), DY Signal K Gateway, RayMarine i70s Wind, and a Yacht Devices WiFi Gateway (YDWG).  The WiFi Gateway is setup for TCP on 1 port and UDP on another.  Both set Bidirectional.  I have EXP set to pull data from either/or both. I can swap back and forth and I see raw NMEA data streaming so I know I am connected.  I see the "boats" position on the chart.  The AIT2000 also has a USB connection and some diagnostic software that allows one to inject a NMEA command into the network,
As best I can fathom this is as close to a real install that I can simulate.
If I inject the MOB sentence through either device I see no trace in the logs and no MOB popup.
Any thoughts appreciated.
Thanks

Technical Q&A » C-Map 4D » 10/25/2019 9:44 am

unplugged
Replies: 2

Go to post

So I finally got a warm body at C-Map.  They looked up my account found that the device ID from my new laptop was registered by someone recently in Australia.  Deleted it from their account and allowed me to have access to it again.  Which I suppose will work until the other person does the same to me.  

Technical Q&A » C-Map 4D » 10/23/2019 10:22 am

unplugged
Replies: 2

Go to post

I believe this is a CMAP issue but I am still waiting for them to respond after emailing them 2 days ago.
New laptop. Installed Exp.  Got new key from Nick, then went to download my maps and it says the device has already been registered by another user.
Brand new laptop so I can't believe that is the case but I don't also don't know what CMap uses to identify the device.
Anybody have an idea so when I speak to them I have a clue as to what to ask them?

Technical Q&A » AIS MOB » 10/21/2019 5:19 am

unplugged
Replies: 21

Go to post

Thank you for that clarification.  Since he sentences posted by ZeeZee worked for him but are not working for me.  Is there anything I need to do in the instrument configuration to allow by test sentence to be sent and the MOB alert pop up in EXP.

Technical Q&A » AIS MOB » 10/20/2019 7:33 pm

unplugged
Replies: 21

Go to post

Pulling this thread back from oblivion.  I am testing AIS/MOB functionality with regards to EXP and Navionics.
I have a test rig/network with an Digital Yachts AIT2000 wired into a NMEA2K  network with a Yacht Device WiFi Gateway.  I triggered a test MOB from my MOB1 beacon and had it appear on Exp. but not on Navionics.  Other AIS targets appear but not the MOB.  I would like to do more testing and as an alternative to live testing I was hoping I could simulate by injecting a MOB sentence into the network.  I tried the sentences in this earlier thread below to no avail.  I believe AIS has a binary payload so cut and paste probably doesn't work.  Any other thoughts?
I tried the MOB button in Exp and while that does trigger a point in Exp.  Still nothing in Navionics.  Anyway to capture what it is sending so I can try to inject it at will.  Thanks

Dave

Board footera

 

Powered by Boardhost. Create a Free Forum

Zapfware North University. Racing Tactical Software - Expedition.
Online courses